Dag allemaal,
Daar is 'íe weer. De nieuwsbrief van Polly.
Voorstellen
De inbrengronde van april heeft 45 nieuwe inbrengklanten gebracht. Wat leuk, van harte welkom bij Polly. Vanwege het grote aantal nieuwe mensen, hier een klein voorstel verhaaltje over mijzelf en Polly. Ken je dit verhaal al, sla het dan vooral over 😉
Ik ben Josta, 53 jaar en trotse eigenaar van Polly. Geboren in Amsterdam, getogen in Lelystad en sinds 2008 wonend in prachtig Assen. Ik heb twee dochters, Puck en Nouk. Puck woont samen met Glenn en hun vers geboren baby Zayn in Assen. Nouk woont bij mij. Puck heeft een eigen tattoo studio, Nouk doet de koksopleiding in Groningen en werkt in een restaurant in Steenbergen.
32 jaar van mijn werkende leven heb ik doorgebracht in de zorg en het sociaal domein. Zowel in de uitvoering als in management functies. Mijn allerlaatste baan was die van locatiemanager van een Beschermde Woonvorm voor mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek, de jaren daarvoor was ik werkzaam als projectleider Sociaal Domein bij de Gemeente Assen.
Ergens in 2023 vond ik het mooi geweest. de zorg, het sociaal domein. Maar wat ik dan wilde gaan doen, dat wist ik nog niet. Mijn kleding bracht ik in bij Pluim en ik volgde Pluim op Insta. Net toen ik de toenmalige eigenaresse Henrieke een berichtje wilde sturen of ik iets in haar winkel kon betekenen tijdens haar aanstaande zwangerschapsverlof, deed zij een oproep. Zij zocht iemand om de winkel over te nemen. Ik heb drie minuten bedacht waarom ik dat niet kon doen (net een nieuw huis gekocht, alleenstaande moeder, kan ik niet betalen etc etc.), en daarna dacht ik: "of ik schrijf gewoon en ik zie het wel". En zo geschiedde.
Sinds december 2023 mag ik mij de eigenaar van de winkel noemen. In de loop van de tijd heb ik wat dingen veranderd: de kinderkleding ging de deur uit, mannenkleding kwam er in, diverse samenwerkingen met andere vrouwelijke ondernemers zijn ontstaan, ik verzamelde een heel legertje vrijwilligers, verhuisde naar een ander pand en Pluim werd Polly.
Waarom Polly? Voor mij is het heel belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de winkel. Wie je ook bent, wat je ook doet, wie je ook wilt zijn: wees welkom. Ik ging bewust op zoek naar een naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. Polly is een Engelse jongens- en meisjesnaam. De karaktereigenschappen van Polly zijn: creatief, een tikkeltje eigenwijs, sociaal, vriendelijk, optimistisch. Dat is wat ik met de winkel uit wil stralen, een sociale plek waar iedereen zich welkom voelt.
En dat tikkeltje eigenwijze? Ik doe het graag op mijn manier en dat is niet altijd de manier van de ondernemer, dat zij dan maar zo 🙂
Inbreng 6 tot en met 9 mei 2025
Volgende week is het weer inbrengweek. Hieronder tips om je mooiste kleding uit te zoeken en suggesties voor kleding die het best verkoopt.
Kleding kan je inbrengen van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 mei tussen 10.30 en 16.30 uur.
1. Was je kleding en kijk het na
De afgelopen inbrengweek heb ik best veel mensen teleur moeten stellen en kleding niet ingenomen. Kijk thuis goed na wat je in de tas stopt. Hieronder wat tips en een heleboel strengheid 😉
Was je kleding! Niemand wil kleding kopen die niet gewassen is, jij zelf ook niet. Kreukels van het dragen, een broek- of jaszak waarin nog een zakdoekje, pistachenootje of visitekaartje te vinden is, allemaal tekenen dat het niet gewassen en dus niet schoon en fris is. Soms voel ik mij net Sherlock Holmes maar echt lieve mensen, investeer in dat wat je inbrengt, het loont de moeite en betaalt zich terug.
Check de geur: ook al komt het uit je kast, dat wil niet zeggen dat het schoon en netjes is en fris ruikt.
Check de vlek: vlekken verwijder je het beste door het in te smeren met groene zeep en dan op 30 graden te wassen.
Check de kragen: zijn ze schoon, zijn ze niet vaal?
Check de voering: is die nog heel, geen scheurtjes in de mouwen of het achterpand?
Check de stiksel: zijn ze nog heel? De zoom in je broek, het stiksel van de boord en van de zijkanten van de blousjes.
Check de pluis: pluizen en pilletjes in de stof vind je vaak ter hoogte van de plek waar een tas tegen je kleding schuurt, bij het zitvlak en onder de oksels. Kleding met pilletjes en pluisjes mag je thuis laten.
Ook ik mis wel eens iets bij het innemen van de kleding. Mocht ik toch nog mankementen ontdekken tijdens het prijzen, dan neem ik de kleding niet in. Het is niet mogelijk om deze kleding retour te krijgen. Reden daarvan is dat het ontzettend veel werk is om hier een goede administratie op na te houden.
2. Kleur
Er is meer dan voldoende zwart. Breng kleur mee, dat verkoopt het beste.
3. Bovenkleding
Heb je een zomertrui, mooie shirts, blousjes, blazers, een jurk, rok? Breng het in.
4. De driekwart broek
De driekwart broek.... een item op zich. Ik neem ze niet in. Er is geen vraag naar, zo simpel kan het soms zijn. Ik ben wel op zoek naar mooie shorts, ook wel korte broeken genoemd. Maar dus niet het model dat net onder de knie en boven de kuit valt.
5. Heren heren heren, kom maar door
Nog steeds ben ik op zoek naar vlotte herenkleding. De overhemden mogen thuis blijven, maar de colberts, jeans, vlotte pantalons, spijkerblouses, hoodies, tshirts; kom maar door. Voor de mannenkleding geldt een extra check op deodorant vlekken onder de oksels (die bijt vaak in de stof) en de kragen (die zijn soms vaal of niet heel fris en fruitig meer). Kijk je dat eerst even na thuis?
En dan nog even dit:
- niet meer dan 10 stuks
- 1 jas per inbreng
- inbrengen tussen 10.30 en 16.30 uur
- geen schoenen
Kleding check
Wanneer je kleding in komt brengen kijk ik samen met jou de kleding na. Alles wat niet ingenomen wordt, krijg je direct weer mee terug.
Voordat ik de kleding ga prijzen check ik alles nog een keer. Soms zit er dan toch nog kleding tussen die de verkoop niet in gaat. Omdat er een vlekje op zit, het pluist, een kapot naadje heeft of omdat er iets anders mee is. Het is niet mogelijk om deze kleding retour te krijgen. Deze kleding wordt vermaakt tot een tasje die we gebruiken om kleding mee te geven aan de klanten.
Goede doelen
Alle kleding die niet verkocht is, wordt aan het einde van de verkoopperiode aan goede doelen geschonken. (Het is niet mogelijk om niet verkochte kleding retour te krijgen.)
Op dit moment zijn de goede doelen:
Kledingbank Assen
De dak- en thuisloze opvang in Assen
Weggeefwinkel Heppie in Smilde
Kledingbank in Beilen (gekoppeld aan de voedselbank van Assen en de gemeente Midden-Drenthe)
Kledingbank Maxima in Winsum
Terres des Hommes in Assen
Zwarte lijst (ja, dat klinkt pas echt gezellig he) en een stukje "ken de stof"
Per 1 mei stop ik met de inname van kleding van Norah en Ambika. Shein, Primark en Wibra stonden al op mijn zwarte lijst. Norah en Ambika produceren kleding onder zeer slechte omstandigheden, de kwaliteit van de kleding is niet goed. Ambika gaat er zelfs prat op dat zij gespecialiseerd zijn in fastfashion. Met 1 á 2 leveringen per week voeren zij een mal hoge productie, dat gaat ten koste van de aarde!
Er zijn nog veel meer (ook duurdere) kledingmerken die niet goed omgaan met thema aarde en duurzaamheid. Het is een baan op zich om je daar in te verdiepen. Mocht ik in de toekomst nog meer merken of winkelketens op de zwarte lijst zetten, dan laat ik dat weten.
Nu hoor ik je denken "En H&M en Zara en al die andere bekende winkelketens dan?" Ik richt mij nu als eerste op de ketens die het echt op alle fronten af laten weten. Van H&M en Zara weet ik dat zij bezig zijn met duurzaamheid en daarin ook concrete stappen maken, vandaar dat ik dat nog wel inneem.
En ken je de app "Good on you"? Hier kan je verschillende winkel ketens opzoeken, zij worden beoordeeld op diverse onderdelen waaronder arbeidsomstandigheden, water verbruik, dierenleed en nog meer. Sommige ketens zijn niet recent beoordeeld, check dat wel goed.
Heb jij je wel eens verdiept in stoffen? Wat polyester bijvoorbeeld eigenlijk is? Polyester is de meest voorkomende synthetische vezel. Het productieproces heeft een hoog energie- en waterverbruik, veroorzaakt veel vervuiling en heeft het onvermogen om biologisch afbreekbaar te zijn. Polyester wordt gemaakt van een soort plastic en wordt meestal gewonnen uit aardolie. Het is een stof/verzel die moeilijk te verven is, waardoor er gebruik wordt gemaakt van zware kleurstoffen die voor veel vervuiling zorgen. Bij het wassen laat polyester microplastics los. Deze microplastics zijn heel klein maar hebben een enorme impact op het milieu, dieren en zelf op ons eigen lichaam.
De agenda van mei en juni ! LET OP DE DAGEN DIE POLLY GESLOTEN IS
Maandag 5 mei Bevrijdingsdag Polly gesloten
Woensdag 7 mei kledingruilavond van 19.00 tot 21.00 met de dames van Modebewust Keldingbieb (gratis)
Donderdag 15 tot en met maandag 19 mei is Polly gesloten
21 mei kleding repareren en/of kleding versieren van 19.00 tot 21.00 uur (€10,-)
Maandag 26 mei is Polly gesloten
Donderdag 29 mei Hemelvaartsdag is Polly gesloten
Maandag 9 juni 2e Pinksterdag is Polly gesloten
Vrijdag 20 en zaterdag 21 juni is Polly gesloten
Waarom al die sluitingsdagen? Naast de nationale feestdagen zijn er ook wat familie feestelijkheden. Mijn broertje gaat trouwen met zijn grote liefde. In mei voor de burgerlijke stand en in juni het feest in België. Verder staat er nog een operatie aan mijn andere pols gepland in mei en ga ik nog de "tweedehands en kringloop"-hort op in Nederland met mijn beste vriendin.
Kledingruilavond 7 mei 2025
De uitgebreide uitleg van de kledingruilavond vind je onderaan deze mail. Er zijn nog een paar plekjes. Wil je mee doen? Stuur dan een mail naar pollyassen@gmail.com
Kledingrepareren en/of versieren 21 mei 2025
Samen met een aantal vrijwilligsters organiseer ik 21 mei van 19.00 tot 21.00 uur een avond om je kleding te repareren of te versieren. Wil je leren hoe je je broek inkort, een knoop aanzet, een simpele zoom kan maken, wil je een jasje, broek, blouse of iets anders beschilderen of pimpen? Wees welkom! Stuur een mail naar pollyassen@gmail.com en laat weten wat je graag wil doen of wil leren.
Vragen of reageren?
Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, of tips? Kom langs bij Polly. Maar mailen mag natuurlijk ook pollyassen@gmail.com
Heb je nog geen kijkje genomen in de nieuwe winkel? Dan hoop ik je snel te zien. Oudestraat 21 in Assen.
Het is niet mogelijk om op deze nieuwsbrief te reageren door op beantwoorden te klikken. Dan komt de reactie niet in mijn mailbox terecht!
Hartelijke groet,
Josta
Informatie over de kledingruilavonden
Werkwijze
* Selecteer thuis maximaal 5 items. Let je op pluisjes, pilletjes, vlekkies, knopen, ritsen, zakdoeken in de zakken etc etc? Ook hier geldt dat Primark, Shein, Wibra, Norah en Ambika niet welkom zijn.
* Vanaf 19.00 uur ben je welkom. Bij de "kassa balie" kan jij je ruil items inleveren. Je krijgt een wasknijper met "geeltjes" om je naam op te schrijven voor elk item dat je inlevert. Koffie en thee is aanwezig, iets lekkers natuurlijk ook. Terwijl jij je eigen kopje koffie, thee of water pakt, en je naam op de "geeltjes"schrijft, hangen de vrijwilligers en ik de ruilkleding in de rekken.
* Zodra de kleding in de rekken hangt, krijgt iedereen de tijd om eerst alle ruilartikelen te bekijken. Zie je iets dat je graag zou willen passen? Knijp de wasknijper met het geeltje met je naam dan op dat kledingstuk. Als iedereen alles heeft gezien, kan het passen beginnen. Ik geef daarvoor een signaaltje. Dat klinkt wat streng maar iedereen krijgt op die manier de gelegenheid om alles te bekijken en iedereen heeft een gelijke kans om iets uit te zoeken.
* Zijn er meerdere mensen met belangstelling voor hetzelfde kledingstuk? Dan pas je om de beurt. Als jullie er onderling niet uitkomen wie er uiteindelijk het meest gelukkig wordt van het kledingstuk, dan gaan we strootjes trekken. Wie aan het kortste strootje trekt is de gelukkige ruiler 😉
Nog even ter aanvulling (en vanuit de ervaring van de vorige ruilavond). Ben je al in het gelukkige bezit van een aantal ruil items? En de ander nog niet? Gun het de ander dan, wel zo sympathiek 🙂
* Ik heb 2 paskamers, een keuken en een ieniemienie magazijn. Misschien duurt het even voordat je kan passen maar er is plek genoeg.
* Om 21.00 uur zwaaien we jullie vrolijk uit.
Wasknijpers over
Wat als je wasknijpers overhoudt en dus niet alles hebt kunnen ruilen? Kort door de bocht: dan heb je pech gehad. Kan er wel heel mooie zinnen van maken maar dit is waar het op neer komt ;).
Ik heb extra kleding klaar liggen, die mag ook geruild worden. Kleding in alle maten en alle stijlen. Daarmee hoop ik dat echt iedereen blij naar huis gaat met super leuke dingen.
Kleding over
Is niet al jouw kleding geruild? Dan mag je het weer mee nemen, of achter laten in de winkel.
Wat moet ik er mee?
Heb je nog iets in je kast waarvan je denkt "wil ik niet kwijt maar geen idee hoe ik het kan dragen"? Neem mee. Dan kijken we of we er iets bij kunnen vinden zodat je het weer gaat dragen.
Alle info gedeeld?
Het is belangrijk dat je mij laat weten welke maat kleding je mee neemt om te ruilen. En welke maat je zelf zoekt. Dan kan ik er voor zorgen dat er echt voldoende is voor iedereen.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u staat ingeschreven in ons klantenbestand.
Gelieve niet te reageren op deze email. U kunt ons bereiken op ons email adres.
Uitschrijven: U kunt op deze link klikken om u af te melden voor de nieuwsbrief.